Konkurs Nadbużańska Akademia Smaku, organizowany podczas Bolkowania Hniszowie, ma już wieloletnią tradycję. W tym roku nagrody wręczali wójt gminy Ruda-Huta Jarosław Walczuk i radny Rady Powiatu w Chełmie Jerzy Walczuk. A oto tegoroczni zwycięzcy:
Kategoria – produkty pochodzenia zwierzęcego;
I miejsce Edyta Żerebecka z KGW Ruda-Huta „Kreatywna Huta” za „Huckie knysze z sosem czosnkowym”;
II miejsce Bożena Klekotka z KGW Rożdżałów za „Przysmak śniadaniowy”;
III miejsce Barbara Mękal z Barbarówki za „Pierogi z sumem i kaszą jęczmienną”;
Kategoria – produkty pochodzenia roślinnego
I miejsce Aneta Szakuła z KGW Żalin za „Chleb żytni na zakwasie”;
II miejsce Madalena Mazurek z Bukowy Małej za „Sodziaki z masłem i dżemem”;
III miejsce Krystyna Szwedo z Terenina w gm. Białopole za „Dżem dereniowy”.
Gratulujemy serdecznie! Nagrody ufundował Powiat Chełmski.

potrawy na stole

osoby siedzące na krzesłach
grupa osób stoją na scenie
grupa osób stoją w tradycyjnych strojach